„Az igazi sportember mindig magasabb célokra tör!”

kep2Tisztelt Szülők, kedves Gyerekek!

Ez a felirat volt általános iskolám tornatermének falára festve. (Budapest, XIII. kerület, Tomori utcai Általános Iskola) Nyolc éven át olvashattam el minden áldott nap. Eleinte nem is értettem és nem is magyarázta el senki, hogy pontosan mit is jelent ez a mondat. Talán ezért is ízlelgettem annyiszor. Ezért válhatott filozófiámmá.

Mozgalmas, és sikeres évet zártunk december 31-én. Néhány számmal szeretném kezdeni összefoglalónkat. (Nem kizárólag asztrológiával, asztrozófiával és szám misztikával foglalkozó szülőtársaink számára.)

A Petőváry Zsolt és Kósz Zoltán által vezetett dunakanyari vízilabda egyesület 10 korosztályban versenyez. Ha idevesszük női Felnőtt OB I-es csapatunkat – és miért ne vennénk – akkor ez a szám 11! Vizes Osztály programunk 5. éve fut a szentendrei Barcsay Jenő Általános Iskolával. Első „gyümölcsei” Dani bácsi csapatában tevékenykednek kifejezetten eredményesen. Ugyanebbe a programba szeptemberben bevontuk a budakalászi Telepi iskolát is. Vízilabdás osztályt indítottunk a Móricz Zsigmond Gimnázium első évfolyamának egyik első osztályában. Igazolt sportolóink száma közel 150 (változó)! Őszi meccseink alatt összesen csaknem 700 gólt szereztek csapataink és jóval kevesebbet kaptak.

A Kőnigh György Gyermek 2004-es bajnokságban a BVSC mögött a másodikak vagyunk, a góllövőlistán harmadik-, az összpontszám alapján számolt táblázat negyedik helyén Herczeg Gergő áll.

A Markovits Kálmán Gyermek 2003-as bajnokságban szintén másodikak vagyunk, itt mindössze a Szeged előz meg bennünket. Rácsay Richárd a góllövőlista nyolcadik helyezettje.

A Rusorán Péter Gyermek 2002-es bajnokságban viszont sajnos nem vitézkedünk. Ennek oka a nyári nagyszámú játékos elvándorlás. A megmaradt gyermekeink előtt viszont le a kalappal! Balogh Lóri és a KSI-ből hozzánk igazolt Boczor Örs vezetésével igyekszik csapatunk helytállni. Őket 2003-as és 2004-es játékosainkkal, valamint a POLO SC-ből és Saci vízilabda előkészítőjéből egészítjük ki meccsről meccsre. Az őszi szezonban a tavaly elért eredményünk miatt a legnehezebb csoportba sorsoltak minket. Tavasszal már verhetőbb ellenfelekkel játszunk és mi is összeszokottabbak leszünk. Ne aggódjatok, jönnek majd a győzelmek is! Itt szeretnénk megragadni az alkalmat, hogy megköszönjük azoknak a szülőknek a segítségét, akiknek fiatalabb gyermekeire számíthatunk ezeken a meccseken. Vállalják a sokszor nagyarányú vereséggel járó rossz hangulatot. Ne feledjétek, mit mondtam Aligán! Ezeket a meccseket erősebb ellenfelek elleni gyakorlásként kell felfogni! Ezekből tanulnak és tudnak erőt meríteni a gyerekek a saját korosztályuk meccseire. Ez az eredményességükön meg is látszik!

Balogh Zoltán 2004-es csapata, a 2015/16-os idényben a Dunántúli Régió Liga által kiírt és megrendezett Dunántúli Gyermek „C” Bajnokságban szerepel.

Lebonyolítás: minden csapat 3 alkalommal játszik minden ellenfelével körmérkőzéses rendszerben.

Tabella:

1. Honvéd
2. Szombathely
3. Vác
4. KÓPÉ 6 mérkőzés, 2 győzelem, 4 vereség 6 pont
5. BVSKA
6. HKLSE

A KÓPÉ számára ezek a tények, de természetesen a kép ennél jóval árnyaltabb. Ahhoz, hogy fent megnevezett vízilabdázóinkra ilyen büszkén tudjunk gondolni, kellenek társaik és edzőik is! Rebi, Kamilla, Dávid, Barna, Ádám, Máté, Csanád, Bence, Árisz, Peti, Andris, Marci, Zalán …

Itt utalnék vissza kezdőmondatomra.

Legyetek Ti is büszkék! De ez még nem a végállomás. Ne kényelmesedjetek el, ne üljetek bele ebbe a karosszékbe, mert ellenfeleink között is vannak Gergők és Ricsik, Andrisok… Náluk is munka folyik. Ne hagyjátok, hogy elmenjenek mellettetek!
Akik pedig MOST nem kaptak kitüntetést, ne kedvetlenedjenek el! Mert bennetek is hiszünk és tudjuk, hogy ti is képesek vagytok! És belőletek is ki fogjuk hozni a legtöbbet!

Szeretnénk bemutatni vízilabda előkészítő csoportunkat is. Szentendrén és Leányfalun is működik ez a szint. Ide korosztály megkötés nélkül jöhetnek a vízilabdázni vágyók. Egy kitétel van: mély víz biztos lányokat és fiúkat várunk. A foglalkozások első órájában úsznak (stílusjavító és kondicionáló), második felében pedig labdatechnika, játék, gimnasztika szerepel. Edzőink egyénenként bírálják el a továbblépés lehetőségét. Leányfalun Sándor Alexandra, Szentendrén Petrovszky Gergő és Köck Gábor irányítja a munkát.

Kevés szó esett eddig leány vízilabdázóinkról. Számukra a koedukált versenyzés korosztály megkötés nélkül lehetséges. Azonban az a tapasztalatunk, hogy 14-15 éves korban már nem javasolt a fiúk közötti mindennapos megmérettetés. Minden vágyunk az, hogy fel tudjunk építeni egy női szakágat is. Amíg ez nem valósul meg, együttműködési megállapodást kötöttünk a budapesti POLO SC-vel. Nagyobb leányaink (Kósz Márti, Petőváry Luca, Pintér Anna, Várnay Rea) már náluk játszanak. A POLO SC három korosztályos csapata (U14, U16, U18) kimagaslóan jól szerepel az utánpótlás bajnokságokban. U14-ben és U16-ban első, U18-ban második helyen áll. Továbbá rendelkezik Felnőtt OB I-es csapattal is. A játék lehetősége természetesen minden a KÓPÉ-ban versenyző kislány számára nyitott.

Második legrégebben működő szakosztályunk a szinkronúszó szakosztály. Divatos és népszerű sportág világszerte. Faraga Szilvia irányításával alakult meg és működött. Jelenleg Vida Laura és Nikolett pallérozza lányainkat.

14 éves kortól az MTK színeiben versenyzünk az Országos Utánpótlás Bajnokság Keleti csoportjában.

Országos Gyermek (U14) Bajnokság
Keleti csoport tabella és résztvevők:

1. Hódmezővásárhely
2. Cegléd
3. Oázis SC
4. Vác
5. Békéscsaba
6. Nyíregyháza
7. Kecskemét
8. Miskolc
9. Csongrád
10. MTK 8 mérkőzés, 8 vereség, 0 pont

Ez a korosztályunk nagyon meggyengült 2015 nyarán. A távozók helyét saját nevelésű játékosokkal igyekszünk pótolni. Ők azonban egyelőre nincsenek ugyanazon a szinten, mint elődeik. Többen nemrégen kezdtek vízilabdázni: Hídvégi Zoli, Lukács Bence, Ralovich Ádám, Csizmadia Gábor, Görheny Gergő, Szántó Olivér, Marghescu Marci, Glasz Andris és a LÁNYOK vezérletével töretlenül küzdenek. Sok bíztató jelet tapasztalhattunk már ősszel is. Tavaszra minden bizonnyal ki fog jönni a sok munka és a játék tapasztalat.


Országos Serdülő (U16) Bajnokság
Keleti csoport tabella és résztvevők:

1. MTK 7 mérkőzés, 7 győzelem, 21 pont
2. Cegléd
3. Hódmezővásárhely
4. Békéscsaba
5. Oázis SC
6. Miskolc
7. Kecskemét
8. Csongrád

Serdülő csapatunk veretlenül vezeti a Keleti csoportot. Kiemelendő közülük a saját nevelésű Hajdu Loránt, aki a góllövőlista 2., az összesített lista 1. helyén áll. Ez a csapatunk van együtt legrégebben. Bozsoki Bence, Szabolcsi Áron, Somogyi Áron, Pellicano Gabó, Marosi Botond. Rajtuk kívül többen is Monorról járnak hozzánk, vállalva az ezzel járó áldozatot.


Országos Ifjúsági (U18) Bajnokság
Keleti csoport tabella és résztvevők:

1. Miskolc
2. MTK 7 mérkőzés, 6 győzelem, 1 vereség, 18 pont
3.
Cegléd
4. Csongrád
5. Hódmezővásárhely
6. Békéscsaba
7. Oázis SC
8. Kecskemét

Ifjúsági csapatunk is szépen menetel. Hajdu Loránt mellett, Búzás Gábor és Gönczy Dominik is kiemelkedően teljesít meccsről meccsre. Számukra már nagy húzóerőt jelent, hogy felnőtt OB I/B-s csapatunkban is szerepelhetnek, amennyiben megérdemlik.

Idén két serdülő csapatot indítottunk. A fiatalabbik 2000-es Pecz Gábor vezetésével a Budapest Diapolo Serdülő Bajnokságban játszik. Szépen helytállnak, 4 győzelem-2 vereség az eddigi mérlegük.

Ők is régóta vannak együtt. Látszik is játékukon az összeszokottság.

Kiemelendő Kánai Marcell kapusunk teljesítménye, aki jelenleg is tagja a 2000-es korosztály válogatottjának.


Budapest Serdülő Bajnokság (13 résztvevő)
„A” csoport tabella:

1. BVSC
2. MTK 6 mérkőzés, 4 győzelem, 2 vereség, 12 pont
3. UVSE
4. OSC VSE
5. Komplex-VASAS
6. Dunaújvárosi Főiskola

Eredményeink láttán mindig eszünkbe jut az a tény, hogy a mienknél jóval nagyobb városok – nagyobb merítési lehetőséggel – csapatait is le tudjuk győzni.

Évek óta indulunk valamilyen felnőtt bajnokságban. Eleinte a Budapest Felnőttben, amelyikből se kiesni, se feljutni nem lehetett. Aztán amikor öt év után 2014-ben megnyertük ezt, beneveztünk az OB II-es harmadosztályú bajnokságba, amit viszont már azonnal megnyertünk. 2015 nyarán eldöntöttük, hogy elindulunk az OB I/B-és pontvadászatban. Ez a Magyar Vízilabda bajnoki rendszer második számú porondja. Az indulást saját jogon értük el teljesen megérdemelten!

Külön öröm, hogy a keretet 60-70%-ban saját nevelésű KÓPÉ, vagy MTK játékosok alkotják. A két kapus: Kákonyi András, Király Levente, Páncsics Mirkó, Tislér András, Víg Zsombor, Kammerer Bence, Láng András, Zerinváry Lőrinc. A fiatalok: Búzás Gábor, Hajdu Lóci, Gönczy Dominik, Szabolcsi Áron. Játékos edzőink: Eged Dániel, Tusa Márk, Balogh Zoltán. És profi segítőink: Szávay Károly, Szabó Péter, Ercse Norbert, Varga Márk, Zsebők Viktor, Pintér Luyi, Nyemcsók Kristóf.

Jelenleg majdnem félidőben az „A” csoport tíz csapata közül a hatodik helyen állunk.

Szabó Péter a góllövő 6., összesített táblázat 4. helyezettje.
Balogh Zoltán büntető értékesítés 6. helyezettje.
Ercse Norbert szabaddobás gól táblázat 4. helyezettje.

Ez volt 2015 számokban és benyomásokban! Szeretnénk köszönetet mondani mindannyiótoknak!

Sportszülőnek az élmények mellett nem könnyű lenni. Napjaink és hétvégéink az edzések, meccsek jegyében telnek. Ráadásul nem Budapesten lakunk, ahol a tömegközlekedés nagy segítség a szervezésben. Viszont cserébe elmondhatjuk, hogy lányotok, fiatok (esetleg mindkettő) a Magyar Vízilabda Család büszke tagja egy olyan sportszervezetben, amely „mindössze” tíz éve tevékenykedik Magyarországnak egy olyan területén, ahol addig nem volt jelen ez a sportág. Ne felejtsétek el! Rengeteg célt lehet elérni a sport által. Egészség, ideális testalkat, külföldi ösztöndíj, egy nemzet büszkesége… Hiába vagyunk közel a fővároshoz, ha Zsolttal nem hoztuk volna létre a KÓPÉ-t, akkor gyermekeitek tehetsége elveszett volna az egyetemes vízilabda számára.

Köszönjük, ha a tagdíjakat időben fizetitek be, ezzel a gesztussal járulva hozzá nyugodt működésünkhöz. Közös céljaink eléréséhez immár ötödik éve nagy segítséget nyújtanak azok a cégek, akik társasági adójukat nekünk ajánlják fel, vagy egyéb módon támogatnak bennünket. Friderikusz Sándor után: nélkülük nem jöhetett volna létre…

Végül név szerint szeretnénk megköszönni valamennyi kollégánknak áldozatos munkájukat:
Varjassy Katalin, Fodor Eszter adminisztrátorok, Demeter Éva, Jávor Piros, Sándor Alexandra, Köck Gábor, Petrovszky Gergely úszásoktatók és vízilabda előkészítő edzők, Vida Laura, Vida Nikolett szinkronúszó edzők, Balogh Zoltán, Eged Dániel, Pecz Gábor, Tusa Márk vízilabdaedzők.

Petőváry Zsolt és Kósz Zoltán
KÓPÉ ÚVSE